Cum ne menținem relațiile

Prieteniile sunt precum banii, mai usor de facut decat de pastrat.

Samuel Buttler

Exista relatii si relatii. Multe relatii sunt de foarte scurta durata si au loc din motive specifice. Se intampla ca uneori sa se nasca si sa dispara pentru totdeauna. Alteori sunt continue, dar intermitente. Noi decidem care sunt relatiile importante pentru noi. Daca vrem sa le pastram sanatoase si sa le ajutam sa se dezvolte, ar fi bine sa le cultivam permanent. Relatiile cu ceilalti sunt ca niste gradini. Pentru ca ele sa se dezvolte si sa fie infloritoare au nevoie sa fie cultivate, necesita atentie. In caz contrar, florile se vor ofili si vor muri. Tu cum iti ingrijesti gradina?

Fie ca este vorba de sotul sau sotia ta, de parintii tai sau de un prieten daca iti doresti sa-ti imbunatatesti relatia cu acestia, iti propun cateva aspecte de care poti tine cont.

Hotararea de a ramane in relatie ne ajuta sa descoperim noi resurse interioare care sa ne permita sa ne adaptam si sa facem negocieri. Angajamentul puternic fata de relatie este un lucru important pentru un cuplu casatorit si caracteristica tuturor relatiilor profunde. Chiar si in cele mai bune prietenii pot aparea conflicte. Ce face diferenta este modul in care ne raportam la conflicte. Ce primeaza in acele momente: conflictul sau relatia? Raspunsul nostru va hotari daca relatia va dura o viata intreaga sau daca va fi de scurta durata.

Oare cum poate fi mentinuta o relatie fara comunicare? Comunicarea intentionala ne poate ajuta sa dezvoltam o relatie armonioasa si de durata. Este bine sa invatam sa impartasim din gandurile, trairile si momentele emotionante persoanelor importante pentru noi. Exprimarea acestora va da nastere unor momentelor de intimitate si va crea o legatura unica intre parteneri. A fi in relatie si pentru celalalt este un alt aspect decisiv. Sa nu uitam sa-i reamintim celuilalt ca suntem acolo pentru el cand are nevoie, ca ii suntem aproape si se poate baza pe noi.

Amintirile impartasite sunt o sursa minunata de comunicare si de legatura intre oameni. A crea o istorie frumoasa a relatiei poate reprezenta o resursa semnificativa in momentele dificile din viata noastra. O relatie benefica presupune atat amintiri frumoase cat si a gasi modalitati de a o pastra vie si puternica astfel incat sa continue sa aiba potential. Un mod de a reusi acest lucru este sa ne dezvoltam impreuna. Sa reusim sa evidentiem aspectele pozitive in celalalt, sa-l sustinem in alegerile pe care le face si sa impartasim in continuu lucrurile pe care le invatam impreuna.

Un alt aspect important al unei relatii este sa ne manifestam afectiunea. Mici gesturi de amabilitate, mici atentii, gesturi afectuoase care uneori inseamna mult mai mult pentru persoana care le primeste decat pentru noi. Sa fim rasfatati si sa rasfatam la randul nostru. Sa gasim cat mai multe ocazii pentru a le arata prietenilor nostri, persoanelor importante din viata noastra cat de mult ne pasa de ei si cat de importanti sunt pentru noi.

Prieteniile pe care le legam cu ceilalti ne imbogatesc calitatea vietii. Calatoria impreuna este mai frumoasa decat calatoria de unul singur. Este usor sa creezi relatii, dar este mai greu sa le pastrezi.

Haideti sa gradinarim impreuna!

Promisiunile pot sa castige prieteni, insa performanta este cea care ii pastreaza.

Benjamin Franklin

Articol scris de

Psychology Hub

Lasă un comentariu