Evaluare psihologică

Ce este evaluarea psihologică?

O evaluare psihologică completă include, pe lângă un interviu clinic aprofundat şi teste privind abilitățile/ inteligența cognitivă, teste de personalitate, scale de evaluare a comportamentului și diferite alte scale ce evidenţiază psihopatologia (depresie, anxietate, tulburări de personalitate etc.) cu care se confruntă o persoană.

Adesea, simptomele unei tulburări psihologice sunt evidente, cum ar fi atunci când un copil are probleme academice și sociale la școală sau un adult se luptă să mențină relații personale și profesionale din cauza problemelor de furie, dar cauza problemei nu este întotdeauna clară. Testarea și evaluarea psihologică constă într-o serie de teste care ajută la determinarea cauzei simptomelor și tulburărilor psihologice, determinarea diagnosticului corect și urmărirea cursului adecvat de tratament.

  • ajută la definirea situației/ problemelor actuale și a elementelor importante din istoria personală
  • testele în sine acționează atât ca lentilă cât și ca pârghie: obținerea unei perspective unice asupra problemelor relevante
  • evidenţiază locul și modul în care terapia sau tratamentul trebuie să fie focusate

Când să apelezi la evaluarea psihologică?

Cauza fundamentală a problemelor unei persoane nu este întotdeauna clară.

Atunci când un copil are probleme comportamentale, sociale sau academice, acest lucru poate fi consecinţa unei tulburări de învățare, unui deficit de atenție sau chiar a unei probleme emoționale, cum ar fi anxietatea sau depresia. Tipurile specifice de teste psihologice pot ajuta un psiholog să excludă anumite condiții în timp ce se pronunță asupra unui diagnostic precis.

Testarea și evaluarea psihologică se utilizează, de asemenea, la adulți, de exemplu, pentru a determina gradul de leziune sau tulburare a creierului sau pentru a decide dacă o persoană are discernământ.

Dacă o persoană are probleme la locul de muncă, la școală sau în relațiile personale, testele pot ajuta un psiholog să înțeleagă dacă aceasta ar putea avea probleme de gestionare a furiei, aptitudini interpersonale sau anumite trăsături de personalitate care contribuie la problemă. Alte teste evaluează dacă persoana suferă de tulburări emoționale, cum ar fi anxietatea sau depresia.

Unele companii și organizații utilizează teste psihologice și de evaluare pentru a decide dacă un candidat este sau nu un candidat bun pentru o poziție în cadrul companiei sau pentru a determina nevoile unui angajat activ.

La ce să te aştepţi de la evaluarea psihologică?

De obicei, o evaluare completă poate varia de la 3 la 5 ore și este adesea finalizată după două până la patru întâlniri cu psihologul. Informațiile din această evaluare oferă o viziune largă asupra funcționării psihologice, ce constă în puncte forte și puncte slabe intelectuale și academice, modele de personalitate și diverse diagnostice psihologice. Testele psihologice nu reprezintă tipul de teste pentru care se poate pregăti sau trebuie să se pregătească clientul. Psihologul utilizează informații din teste și interviuri pentru a scrie o evaluare globală, a determina un diagnostic și a elabora un plan de tratament sau a furniza recomandările necesare.

Beneficiile pe care ți le oferă evaluarea psihologică

Evaluarea psihologică te ajută:

  • să identifici anumite afecțiuni cum ar fi tulburarea de deficit de atenție, tulburările din spectrul autismului, tulburările emoționale (tulburările de anxietate și depresie) sau tulburările comportamentului perturbator etc.
  • să ai o imagine obiectivă a propriei problematici (nu doar opinia unui psiholog, a prietenilor și a familiei)
  • să identifici posibile complicații și riscuri ale unei tulburări
  • să urmăreşti dezvoltarea intelectului
  • să determini anumite probleme de socializare
  • să descoperi din timp prezența întârzierilor de dezvoltare sau a dificultăților de învățare şi procesare