Psihoterapie de grup

Ce este psihoterapia de grup?

Psihoterapia de grup îi ajută pe oameni să-și îmbunătățească capacitatea de a face față dificultăților din viața lor. Se concentrează asupra interacțiunilor interpersonale, astfel încât problemele de relaționare sunt abordate foarte eficient.

Psihoterapia de grup este o formă specială de terapie în care un număr mic de oameni se întâlnesc pentru a se ajuta singuri și unul pe celălalt sub îndrumarea unui terapeut specializat.

Psihoterapia de grup ajută oamenii să descopere lucruri noi despre ei înșiși, să-și îmbunătățească relațiile interpersonale și să facă schimbări semnificative, astfel încât calitatea vieţii lor să crească şi să se simtă bine cu privire la sine.

 • îți dă posibilitatea să relaționezi cu persoane care împărtășesc probleme și lupte similare
 • primești sprijin de la ceilalți și oferi sprijin celorlalți, aspect ce-ți permite creșterea și învățarea
 • intri în contact cu perspective diferite
 • îți dezvolți abilitățile de comunicare și socializare și înveți cum să-ți exprimi problemele și să accepți critici de la ceilalți
 • îți crești nivelul de conștientizare de sine
 • îți oferă un cadru sigur în care persoanele nu ezită să discute despre sentimentele lor, despre „slăbiciunile” percepute etc.

Când să apelezi la psihoterapia de grup?

Ca și în cazul terapiei individuale, de terapia de grup poate beneficia aproape oricine. Unele dintre problemele abordate în mod obișnuit sunt: timiditate, dificultăți în relațiile interpersonale, divorț, probleme de învățare sau de comportament etc.

Multe grupuri sunt concepute pentru a viza o anumită problemă, cum ar fi depresia, obezitatea, tulburarea de panică, anxietatea socială, durerea cronică sau abuzul de substanțe. Alte grupuri se concentrează în general pe îmbunătățirea competențelor sociale, ajutând oamenii să se ocupe de o serie de probleme cum ar fi furia, timiditatea, singurătatea și stima de sine scăzută. Grupurile îi ajută deseori pe cei care au suferit pierderi, fie că este vorba de soț, de un copil sau de cineva care a decedat prin sinucidere.

La ce să te aştepţi de la psihoterapia de grup

Terapia în grup implică unul sau mai mulți psihoterapeuţi care conduc un grup de aproximativ cinci până la 15 persoane. În mod obișnuit, grupurile se întâlnesc o oră sau două în fiecare săptămână. Unii oameni participă la terapie individuală în plus față de grupuri, în timp ce alții participă numai la psihoterapia de grup.

Beneficiile pe care ți le oferă psihoterapia de grup

Întâlnirea cu un grup de necunoscuţi poate părea intimidantă la început, dar psihoterapia de  grup oferă beneficii pe care terapia individuală nu le poate aduce.

 • Grupurile pot acționa ca o rețea de sprijin. Alți membri ai grupului te pot ajuta deseori să descoperi noi modalităţi pentru a îmbunătăți o situație dificilă de viață
 • Vorbind în mod regulat și ascultând pe alții, te ajută și să vezi noi perspective în ceea ce priveşte propria problemă.
 • Îi poţi asculta pe ceilalţi când vorbesc despre situaţiile prin care trec și să realizezi că nu ești singur.
 • Îţi dezvolţi abilităţile de inteligență emoţională cu ajutorul interacţiunilor de grup
 • Diversitatea este un alt beneficiu important al terapiei de grup. Oamenii au personalități și medii diferite și privesc situațiile din unghiuri diferite. Văzând modul în care alte persoane abordează anumite situaţii și fac schimbări pozitive, poţi descoperi o serie întreagă de strategii pentru a face față aspectelor ce te preocupă.