Evaluarea personalității

Ce este evaluarea personalităţii?

Personalitatea este suma totală a calităților emoționale, comportamentelor, gândurilor, sentimentelor, atitudinilor și obiceiurilor care ne fac să fim cei care suntem. Este maniera prin care ne exprimăm în mod unic în lumea înconjurătoare. Evaluarea personalităţii reprezintă o evaluare prin teste de personalitate ce reliefează propriul tău profil. Un psiholog specializat îţi va fi ghid şi te va ajuta să integrezi şi să înţelegi informaţiile rezultate.

  • poţi descoperi ce anume te motivează în muncă şi în viaţa ta;
  • îţi poţi descoperi stilul de abordare relaţional;
  • poţi afla cum îţi stabileşti obiectivele de viaţă sau carieră;
  • îţi poţi evalua punctele forte şi cele slabe.

Când să apelezi la evaluarea personalităţii?

Un test de personalitate poate fi un instrument util ce te poate ajuta să ai o imagine de ansamblu asupra propriei persoane. Ai putea face un test pentru evaluarea personalității atunci când treci printr-o tranziție de viață, o schimbare de carieră, căsătorie, divorț, pensionare sau pentru a obține o încredere de sine mai mare şi un sentiment al valorii personale. Sau poate eşti interesat doar să afli mai multe despre ceea ce eşti. Indiferent de motiv, testele de personalitate pot fi o modalitate plăcută de a descoperi lucruri noi despre tine.

La ce să te aştepţi de la evaluarea personalităţii?

Evaluarea completă poate varia de la 30 de minute la 2 ore și este adesea finalizată după două până la trei întâlniri cu psihologul. Un test de personalitate nu este un test propriu-zis, deoarece nu există răspunsuri „corecte” sau „greșite”. Prin urmare, este important să fii cât mai relaxat şi spontan cu putinţă.

Datele obţinute pe baza acestei evaluări vor fi discutate şi explicate de către psihologul tău, astfel încât la final vei avea o viziune mai amplă asupra modului în care funcţionezi, a aptitudinilor intelectuale şi asupra profilului tău de personalitate.

Beneficiile pe care ți le oferă evaluarea personalităţii

  • să te cunoşti şi să te înţelegi mai bine
  • să-ţi evaluezi nivelul de dezvoltare într-o anumită arie
  • să ai o imagine clară a punctelor forte și a limitelor personale
  • să obții o încredere de sine mai mare şi un sentiment al valorii personale
  • să obții noi direcții în propria ta dezvoltare personală.