Feriti-va de reprezentatiile reusite.
Proverb chinezesc
Cum putem afla daca cineva minte? Este una din intrebarile pe care cu totii am gandit-o la un moment dat. Cu totii mintim, doar motivele difera. Minciuna poate fi folosita ca un mijloc ce ne permite sa convietuim impreuna fara violenta si agresiune si, sa recunoastem, adesea preferam sa auzim variante usor distorsionate ale adevarului in loc de fapte urate. Putem minti pentru a ne forma o imagine mai buna in fata celorlalti, pentru a castiga anumite lucruri sau pentru a evita o durere. Cercetarile in domeniul minciunii au reliefat faptul ca exista mai multi indicatori care ne pot dezvalui o minciuna. Prin urmare, care sunt indicatorii ce o pot deconspira?
Indicatori nonverbali – gesturile compromitatoare
Acoperirea gurii este ca o mascare a sursei de unde provine minciuna, daca ceilalti nu ne pot vedea gura e ca si cum nu vor sti de unde a pornit minciuna. Un substitut pentru acoperirea gurii este atingerea nasului. Acest gest consta in cateva miscari usoare de frecare a dedesubtului nasului, uneori ca o atingere grabita aproape imperceptibila.
Frecarea ochiului sau evitarea privirii celuilalt, frecarea urechilor este ca si cum autorul gestului ar comunica „nu am vazut nimic rau”, „nu am auzit nimic rau”.
Scarpinarea gatului si trasul de guler ne arata ca persoana se afla in incurcatura. Scarpinarea gatului se face de aproximativ cinci ori si semnaleaza indoiala sau incertitudine. Afirmarea unei minciuni creaza o senzatie de furnicatura in tesuturile faciale sensibile si in cele ale gatului, senzatie care poate fi anihilata prin frecare sau scarpinare. Trasul de guler permite persoanei sa faca acest lucru pentru a se linisti.
Dintre expresiile faciale, zambetul este cel mai usor de produs. Totodata este si dezarmant pentru ca ii transmite interlocutorului sentimente pozitive si poate reduce suspiciunile. Zambetul contrafacut dureaza mult mai mult decat cel sincer si spontan. De asemenea, acest tip de zambet se „compune” si se „descompune” mult mai rapid. Un zambet autentic va invada intreaga fata si va determina colturile ochilor sa se ridice, spre deosebire de cel fals care se opreste la jumatatea de jos a fetei. De asemenea, zambetele autentice sunt simetrice, apar pe ambele parti ale fetei, cele contrafacute sunt deseori mai accentuate pe o parte a fetei. Asa ca… atentie la zambet!
Minciuna este insotita invariabil de emotii. Prin urmare, atunci cand mintim incercam sa controlam aceste emotii si vom fi mai atenti la gesturi pentru a le putea controla (sa nu ne tremure mainile, sa ne controlam nervozitatea corpului, sa mentinem contactul vizual cat mai mult, sa clipim cat mai normal etc.)
Indicatori verbali – cuvintele deconspiratoare
Studiile pe tema minciunii au sugerat ca atunci cand oamenii incearca sa prinda pe cineva cu minciuna acorda prea multa atentie comportamentului nonverbal si prea putina continutului discursului.
Exista o serie de cuvinte sau sintagme care semnaleaza ca o persoana s-ar putea sa ascunda adevarul sau sa ne induca in eroare. Cuvintele „pe bune”, „sincer”, „iti spun deschis”, „crede-ma” ne arata ca autorul acestora este pe cale de a fi mult mai putin sincer si deschis decat pretinde. De exemplu, „te iubesc” este mai credibil decat „te iubesc sincer”. Daca avem de gand sa fim cinstiti, deschisi si credibili, nu avem nevoie sa convingem pe nimeni ca asta intentionam.
Cuvintele „numai” si „doar” sunt utilizate pentru a minimaliza importanta cuvintelor care urmeaza dupa ele, „te retin numai cinci minute”, „numai 9,99 lei”, „sunt doar un om”, „vreau doar sa-ti spun ca te iubesc”, „e doar o prietena” si exemplele pot continua.
„O sa incerc” este o expresie frecvent folosita de oamenii care anunta dinainte ca probabil nu vor indeplini o sarcina sau chiar ca se asteapta sa esueze, in traducere inseamna „ma indoiesc de capacitatea mea de a face acest lucru”.
Mincinosii vorbesc foarte putin despre ei – folosesc cuvinte ca „eu”, „mie”, „al meu” mult mai rar decat persoanele care spun adevarul. De asemenea, sunt inclinati sa generalizeze folosind frecvent cuvinte de genul „intotdeauna”, „niciodata”, „nimeni”, „toata lumea” ceea ce-i ajuta sa se detaseze mental de minciuna lor.
Exista, de asemenea, trei elemente ale vocii care pot deconspira un mincinos – intensitatea, volumul si viteza. Tensiunea asociata stresului de a minti determina o constrictie a corzilor vocale ce determina subtierea vocii, cresterea volumului si a vitezei.
Este important ca atunci cand interpretam limbajul verbal si nonverbal al interlocutorului sa nu interpretam un gest solitar, izolat de celelalte gesturi si circumstante. Minciunile vin in grupuri si este de preferat sa observam cel putin trei semnale inainte de a presupune ca suntem mintiti.
Evident, nu exista o metoda garantata pentru detectarea minciunilor. Acesti indicatori descrisi de noi sunt doar niste elemente ce va pot ajuta sa va mariti sansele de a „mirosi” o minciuna.
Surse
„Cartea gesturilor” – Peter Collett
„Limbajul trupului” – Allan Pease
„El e cu minciuna, ea vorbeste-ntruna” – Allan & Barbara Pease