Depresie – ce este?
Te simți trist, gol și fără speranță în cea mai mare parte a zilei sau aproape în fiecare zi? Ti-ai pierdut interesul sau plăcerea în a te ocupa de hobby-urile tale sau în a fi cu prietenii și familia? Ai probleme cu somnul, mâncarea și concentrarea? Dacă ai simțit acest lucru timp de cel puțin 2 săptămâni, poti avea depresie, o afecțiune gravă, dar tratabilă.
Toată lumea se simte uneori tristă sau apatică, dar aceste sentimente trec, de obicei, după puțin timp. Depresia – numită și „depresie clinică” sau „tulburare depresivă” – este o tulburare a dispoziției care provoacă simptome ce afectează modul în care o persoană simte, gândește și gestionează activitățile zilnice. Somnul, munca și obiceiurile alimentare sunt afectate. Pentru a fi diagnosticat cu depresie, simptomele trebuie să fie prezente în cea mai mare parte a zilei, aproape în fiecare zi timp de cel puțin 2 săptămâni.
Cum să recunoști depresia
Simptomele primare ale depresiei sunt starea de tristețe și / sau pierderea interesului pentru viață. Activitățile care au fost odată plăcute își pierd farmecul. Oamenii care suferă de depresie sunt bântuiți adesea de un sentiment de vină sau lipsă de valoare, lipsă de speranță și au gânduri recurente de moarte sau sinucidere. Tristețea este doar o mică parte a depresiei și unii oameni cu depresie pot să nu simtă deloc tristețea. Diferitele persoane au simptome diferite.
Simptomele depresiei
Depresia este uneori legată de simptome fizice. Acestea includ:
- Oboseala și scăderea energiei;
- Insomnia, în special trezirea dimineața devreme;
- Somn excesiv;
- Dureri persistente sau dureri, dureri de cap, crampe sau probleme digestive care nu cedează la tratament.
Alte simptome ale depresiei includ:
- Tristețe persistentă, anxietate, sau sentiment de „gol” interior;
- Lipsă de speranță sau pesimism;
- Sentimente de vinovăție, lipsă de valoare sau neajutorare;
- Pierderea interesului sau plăcerii;
- Nivel de energie scăzut, oboseală;
- Dificultăți de concentrare, de reamintire sau de a lua decizii;
- Dificultate de a adormi sau de trezire dimineața devreme, hipersomnie;
- Modificări ale poftei de mancare și/ sau greutății;
- Gânduri de moarte sau sinucidere sau încercări de sinucidere;
- Neliniște sau irascibilitate.
Depresia se manifestă la fel la toată lumea?
Nu. Depresia afectează diferite persoane în moduri diferite. Femeile manifestă depresie mai des decât bărbații. Femeile cu depresie au de obicei simptome de tristețe, lipsă de valoare și vină.
Bărbații cu depresie sunt mult mai probabil să fie foarte obosiți, iritabili și, uneori, supărați. Ei pot pierde interesul pentru munca sau activitățile care le făceau placere, au probleme de somn și pot consuma în mod abuziv alcool sau droguri. Mulți bărbați nu-și recunosc depresia și nu caută ajutor.
Adulții mai în vârstă cu depresie pot avea simptome mai puțin evidente sau pot fi mai puțin predispuși să recunoască sentimentele de tristețe sau durere. Copiii mici cu depresie se pot preface că sunt bolnavi, refuză să meargă la școală, se agață de un părinte sau își pot face griji că un părinte poate muri. Adolescenții cu depresie se pot confrunta cu probleme la școală, pot fi supărați și usor iritabili. De asemenea, aceștia pot avea simptome ale altor tulburări, cum ar fi anxietatea, tulburările de alimentație sau abuzul de substanțe.
Cauzele depresiei
Cauzele depresiei nu sunt pe deplin înțelese și au mai multe surse. Depresia se poate datora unei combinații complexe de factori ce includ componente genetice, transformări biologice la nivelurile neurotransmițătorilor, de mediu si factori de natură psihologică și socială.
Unii oameni prezintă un risc mai mare de depresie față de alții. Factorii de risc includ:
- Evenimente de viață – deces, divorț, probleme de muncă, relații cu prietenii și familia, probleme financiare, probleme medicale sau stres acut.
- Personalitate – cei cu modalități defectuoase de a gestiona evenimentele de viață sau cei cu un istoric de traume.
- Factorii genetici – persoanele cu rude de gradul întâi diagnosticate cu depresie, prezintă un risc mai crescut.
- Traume în copilărie.
- Unele medicamente prescrise.
- Abuzul de droguri recreaționale (inclusiv alcool și amfetamine) – poate să însoțească depresia sau să determine aparitia acesteia.
- Persoanele care au avut deja un episod depresiv major prezintă un risc mai mare de apariție a unui alt episod.
- Sindroamele cronice dureroase sau alte afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul, bolile pulmonare obstructive cronice și bolile cardiovasculare.
Cum se tratează depresia?
Primul pas în obținerea tratamentului potrivit este vizita la un specialist în domeniul sănătății psihice, cum ar fi un psihiatru sau psiholog. Acesta va face o evaluare printr-un interviu clinic sau o serie de teste pentru a exclude alte condiții de sănătate care pot avea aceleași simptome ca și depresia. Odată diagnosticată, depresia poate fi tratată cu medicatie, psihoterapie sau o combinație a celor două.
Psihoterapia în tratamentul depresiei
În cazuri ușoare de depresie, psihoterapia reprezintă prima opțiune pentru tratament. În cazurile de depresie moderată și severă, psihoterapia se utilizeaza in combinatie cu medicatia prescrisă de un medic psihiatru. Cele mai frecvente forme de psihoterapie folosite în tratarea depresiei este cea cognitiv-comportamentala (CBT) si cea interpersonală. Ședințele de psihoterapie pot avea loc în sesiuni individuale cu un terapeut, față-în-față, în grupuri sau online.
Psihoterapia ajută persoana să identifice problemele care afectează relațiile, modalitățile de comunicare și modul în care acestea, la rândul lor, afectează starea emoțională a persoanei.