Imaginează-ți următoarea situație: îi vorbești unei persoane despre un anume subiect, după care urmează o pauză. Liniște. Te afli în cabinetul terapeutului și, după ce termini de vorbit, se lasă liniștea. Ce simți? Ce îți vine să faci?
Primul impuls ar fi să continui să vorbești. Am întâlnit deseori situația acessta, când liniștea devine inconfortabilă.
De ce este liniștea inconfortabilă?
Cercetările spun că această reacție își are rădăcinile în perioada preistorică, atunci când izolarea era foarte periculoasă pentru un individ. Dacă ne raportăm la zilele noastre și nu numai, liniștea este sinonimă cu incertitudinea iar sentimentul generat este unul de respingere. Respingerea, la rândul său, vine cu o multitudine de emoții: tristețe, durere, rușine, confuzie etc.
De ce ne este dificil să stăm în liniște?
Unul din principalii factori este reprezentat de ritmul actual al vieții. Trăim într-un ritm accelerat și suntem înconjurați constant de diverși stimuli, astfel încât momentele de liniște ajung să ne fie nefamiliare și, în consecință, ajungem să simțim nevoia de a umple acele „goluri”. Un alt motiv ar fi, așa cum ne spune Steven Leonard, „liniștea deschide ușa pentru o mulțime de emoții, senzații și gânduri pe care zgomotul le ține la distanță. Toate acestea se simt ca și cum am fi închiși într-o cameră cu cel mai sever critic al nostru”.
În funcție de istoricul personal al fiecăruia, liniștea ne poate face să ne simțim singuri, nedoriți, neiubiți.
Ce putem face să ne simțim mai confortabil în liniște?
- Expunere graduală. Dacă știm că ne este greu să stăm cu liniștea, putem începe cu perioade foarte scurte în care să îndepărtăm orice stimul: fie ne putem duce într-un loc liniștit să stăm acolo câteva minute, fie putem desfășura diferite activități zilnice fără zgomote de fundal.
- Gândește-te la scopul liniștii. În orice context, în cabinet și nu numai, liniștea are un scop: de exemplu, de a lăsa spațiu pentru o mai mare înțelegere. Încearcă să lași lucrurile să se așeze, mai ales după o conversație mai profundă.
- „Practică” alături de persoane de încredere sau de psihoterapeut. Poți încerca să petreci momente liniștite alături de oamenii semnificativi sau de terapeutul tău, deoarece, existând deja o relație construită, sentimentele de respingere, însingurare, teamă etc. pot fi mult diminuate.
Cu ajutorul tău și al persoanelor potrivite, poți ajunge să te simți confortabil cu spațiul pe care îl lasă liniștea!