Echilibrul psihologic

Ce reprezintă echilibrul psihologic?

Într-o lume care este în continuă schimbare, ne găsim de multe ori în căutarea echilibrului, în special din punct de vedere psihologic. Echilibrul psihologic definește capacitatea noastră de a ne regla răspunsurile (cognitive, comportamentale, emoționale și reacțiile) pe care le oferim stimulilor din mediul extern. De exemplu, putem avea un conflict cu un coleg la serviciu, fapt care ne înfurie. În această situație, dacă este echilibrat, psihicul nostru va aplica strategii de reglare prin care va scădea intensitatea emoției astfel încât să putem răspunde adaptativ, nu impulsiv. De pildă, ne putem retrage temporar din conversație pentru a ne liniști, comunicând persoanei acest lucru, precum și faptul că discuția va fi reluată mai târziu, într-un ton mai calm și asertiv.

Cum arată dezechilibrul psihologic?

De cealaltă parte avem dezechilibrul psihologic. Atunci când psihicul unei persoane nu este echilibrat, ne putem confrunta cu reacții exagerate. Mergând pe exemplul de mai sus, în cadrul unui conflict, absența echilibrului psihologic poate duce la exprimarea furiei prin agresivitate. O altă manifestare a dezechilibrului psihologic este reprezentată de sentimente puternice de tristețe.

Ce ne spune teoria echilibrului psihologic?

Cercetările arată faptul că una din principalele componente ale echilibrului psihologic este un set de 10 valori universale (Autodirecționare, Stimulare, Hedonism, Realizare, Putere, Securitate, Conformitate, Tradiție, Bunăvoință și Universalism) – pornind de la acestea, fiecare individ își formează propriul sistem de valori. Acesta se îmbină cu capacitatea individuală de a ne re-evalua și ajusta scopurile și acțiunile în situații dificile, de aici rezultând echilibrul psihologic al fiecăruia. Alte două componente importante sunt dimensiunile relaționale: relația cu propria persoană și relația cu ceilalți. O constatare importantă a studiilor a fost că raportul dintre motivația de a servi interesul personal și interesul celorlalți influențează relația dintre echilibrul psihologic și bunăstare. Oamenii care au fost motivați să acționeze în interesul personal într-un grad mai mult sau mai puțin egal cu a acționa în interesul altor persoane au raportat niveluri mai ridicate de bunăstare psihologică și niveluri mai scăzute de stres decât cei care au pus accent fie exclusiv pe propriul interes, fie exclusiv pe interesul celorlalți.

Cum ne putem dezvolta echilibrul psihologic?

Mai jos poți regăsi câteva strategii care să îți aducă sprijin în dezvoltarea echilibrului psihologic:

  • Autocunoașterea. Cu ajutorul introspecției, poți descoperi care sunt punctele tale forte și aspectele pe care îți dorești să le îmbunătățești. În acest fel, îți poți descoperi limitele și poți observa mai ușor când acestea sunt încălcate. Pentru un plus de obiectivitate, poți cere sprijinul celorlalți în realizarea acestei autoanalize.
  • Dezvoltarea capacităților de reglare emoțională. A ne lăsa ghidați de emoții poate duce uneori la reacții emoționale disproporționate. Un pas important este recunoașterea emoțiilor care apar în diverse situații (frică, furie, bucurie etc.) și identificarea triggerilor (situații de viață care ne activează emoțional). Este, de asemenea, foarte important să descoperim strategii care ne ajută să scădem intensitatea unei emoții atunci când aceasta devine prea puternică.
  • Fii în contact cu tine. Din când în când, acordă-ți câteva momente să analizezi ce se întâmplă cu tine într-o situație și să decizi ce pași urmează să faci mai departe.

Și nu uita: chiar dacă la un moment dat simți că ai pierdut acest echilibru, îl poți recăpăta. Dacă ai nevoie de ajutor în acest proces, noi suntem alături de tine!

Articol scris de

Psychology Hub

Lasă un comentariu