Igiena este o parte foarte importantă a unei vieți sănătoase, întrucât ne ajută să ne menținem sănătoși și ne ferește de diferiți agenți cu potențial dăunător: bacterii, virusuri etc. Însă mai există un tip de igienă care, deși este foarte importantă, este adesea ignorată – igiena psihologică.
Ce înseamnă igienă psihologică?
Igiena psihologică include toate comportamentele, rutinele și obiceiurile pe care noi le practicăm pentru a ne păstra și chiar îmbunătăți starea de sănătate mintală, precum și pentru a fi în armonie cu mediul – familie, carieră, cultură etc.
De ce este importantă igiena psihologică?
Pentru a ilustra cât mai bine importanța igienei psihologice, vom lua ca exemplu o rană fizică. Atunci când ne rănim, știm că este important să curățăm rana și să o protejăm de eventuale infecții. “Rănile” psihologice – tristețea, singurătatea, respingerea – nu sunt vizibile, cum sunt cele fizice, însă putem suferi intens de pe urma lor. Acestea pot surveni fie în urma unor evenimente globale majore (ex. pandemia) sau personale (un eșec profesional). În cazul în care le ignorăm și nu ne îngrijim de ele, se pot adânci, extinde și, într-un final, transforma în diferite afecțiuni, cum sunt depresia și anxietatea.
Ghid de igienă psihologică
- Ai grijă de nevoile de bază. În lipsa îndeplinirii nevoilor esențiale, cum sunt hrana și somnul, controlul emoțional poate fi dificil. Pornește întâi de la satisfacerea nevoilor de bază.
- Practică acceptarea. De multe ori putem avea tendința de a ne critica pentru ceea ce nu suntem. Un pas important este să ne acceptăm așa cum suntem și să avem încredere atât în noi, cât și în ceilalți.
- Conștientizează și preia controlul emoțiilor. Una dintre cele mai des întâlnite situații este cea în care suntem copleșiți de emoții, multe și/ sau intense, și ne scapă de sub control. Un prim pas pe care îl putem face este de a numi emoțiile pe care le simțim într-o anume situație, de a le descrie scurt și de a ne aminti că sunt în controlul nostru. Apoi, le putem regla ușor intensitatea prin tehnici precum exercițiile de respirație.
- Practică tehnici de relaxare. Acestea ne sunt de folos atunci când nivelul stresului crește și ne ajută să încetinim puțin ritmul și să ne întoarcem în prezent (aici și acum). Câteva exemple utile ce pot fi utilizate sunt meditația (poate lua forma simplă a focusului pe respirație și pe un gând calm) sau mindfulness (prezența în moment, în aici și acum).
- Cere ajutor, la nevoie. Unul dintre cei mai importanți pași pe care îi putem face pentru o bună igienă psihologică este să căutăm ajutor atunci când avem nevoie. Ajutorul poate veni de la orice persoană de încredere – membru al familiei, prieten, coleg sau psiholog.
Resurse utile!
De ce trebuie să ne acordăm cu toții prim-ajutor emoțional
Când simțim că ne răcim sau când avem o durere supărătoare, mergem la medic. Dar de ce nu mergem la un specialist atunci când avem o durere emoțională: vină, impas, singurătate? Prea mulți dintre noi ne luptăm singuri cu probleme comune legate de sănătatea psihică, spune Guy Winch. Dar nu trebuie să facem asta. El aduce argumente convingătoare în sprijinul practicării igienei emoționale – să purtăm pentru emoțiile, mintea noastră, aceeași grijă cu care ne îngrijim corpul.
În încheiere, te încurajăm să ai grijă de tine și nu uita că a cere ajutor este sănătos și suntem aici pentru tine!