Cuvintele sunt alegeri

Este lesne de înțeles că sta în mâinile tale puterea de a spori fericirea acestei lumi. Cum? Rostind cuvinte de apreciere sincera la urechea unei persoane care este singura sau descurajata. Poate că vei uita mâine cuvintele frumoase pe care le spui astăzi, dar cel care le-a auzit se poate să se bucure de ele o viață întreagă.

Dale Carnegie

Cuvintele reprezintă instrumente ale comunicării pe care le-am folosit dintotdeauna și pe care le folosim frecvent, astfel încât au ajuns să facă parte din rutina zilnica. Deseori vorbim fară a fi conștienți de impactul puternic pe care îl au cuvintele atât asupra altora, cât și asupra noastră. Modul în care vorbim zi de zi spune foarte multe despre cultura noastră, despre credințele noastre și totodată despre respectul pentru semenii noștri. Cuvintele pot schimba vieți în mai bine sau în mai rău, pot șoca sau rani, ori pot vindeca și alina suflete. Ne pot determina chiar să cumpăram lucruri.

O serie de cercetări au arătat influenta pe care o pot avea anumite cuvinte asupra oamenilor. Un exemplu elocvent este cel din industria publicității.S-a descoperit că anumite cuvinte par să funcționeze bine în privință consumatorilor. Conform mai multor cercetări derulate în acest domeniu, acestea sunt douăsprezece dintre cuvintele cu cel mai mare potențial de a influenta un posibil cumpărător:

TuDemonstratIubire
UșorSănătateGarantat
NouBaniEconomisește
RezultateSiguranțăDescoperă

Oamenii sunt deseori mai puțin conștienți de impactul pe care îl au cuvintele pe care le rostesc asupra celorlalți, inclusiv asupra propriei vieți. Cuvintele pătrund în corp, în corpul altei persoane și pot influenta modul în care se simte. Atunci când sunt folosite strategic, cuvintele pot avea efectul dorit asupra oamenilor înspre care sunt îndreptate. Daca, atunci când sunt alese cu atenție, cuvintele pot convinge oamenii să cumpere lucruri, atunci ele pot fi folosite și pentru a avea și altfel de efecte asupra oamenilor. Cheia consta în a conștientiză impactul lor și a le alege cu și mai multa atenție.

Pentru a înțelege efectul pe care îl au cuvintele asupra noastră, vă propunem în continuare să facem un exercițiu. Mai jos veți găsi doua liste de cuvinte:

A distrugeIubire
CriticăRecompensă
TristBunătate
PrăbușireLaudă
TeroareZâmbet
IdiotIsteț
GrasBebeluș
CoruptCuraj

Selectați din cele doua liste cate cinci cuvinte și formulați propoziții sau fraze cu ele. Ce sentimente v-au încercat atunci când ați folosit cuvintele din prima coloana? Dar în cazul celor din a doua coloana? Ce imagini vi s-au derulat în fata ochilor? Prin urmare, ce cuvinte veți alege să folosiți?

Alegând să folosim cuvinte pozitive și pline de căldură adaugăm valoare în viețile oamenilor pe care îi întâlnim și contribuim la crearea unei lumi mai bune în jurul nostru. Prin câteva gesturi simple cum ar fi: să saluți pe cineva la ieșirea din bloc, să oferi un zâmbet celor cu care stai de vorba, să spui „te rog” și „mulțumesc” vei crea relații mai bune cu ceilalți și ei te vor privi că pe un om mai bun.

Zilnic suntem influențați de lucruri negative care provin din diverse surse. Pentru a putea face fata putem exersa astfel încât să descoperim lucrurile bune în ceilalți și să găsim și motive pentru a-i aprecia. Putem provoca astfel una dintre acele situații minunate în care țoață lumea are de castigat. Pentru că este imposibil să faci o alta persoana să se simță bine fară a te simți tu însuti bine. Și exista atâtea cai de a o face.

Cuvintele sunt daruri de preț pe care le avem. Ele nu costa nimic și în același timp pot însemnă foarte mult atât pentru cel care le primește cât și pentru cel care le oferă. Ce cuvinte minunate puteți alege începând de astăzi?

Cuvintele afectuoase pot fi scurte și ușor de rostit, însă ecourile lor sunt cu adevărat nesfârșite.

Maica Tereza

Articol scris de

Psychology Hub

Lasă un comentariu