Depresia la femei vs. depresia la bărbați

Te trezești dimineața și tot ce simți este o tristețe profundă, o durere intensă, care nu trece cu nici un remediu. Nimic nu te mai atrage așa cum o făcea înainte – nici mirosul cafelei de dimineață, nici cartea începută și lăsată într-un colț de bibliotecă, nici râsetele copiilor ce se aud de afară.

Corpul îți este din în ce în ce mai greu, parcă nu te-ar mai asculta, micile activități, acum au devenit o povară. Pe zi ce trece observi că patul nu te mai lasă să-l părăsești, iar ușa de la cameră parcă s-a îndepărtat și ea.

Îți tot pui întrebări Ce este cu mine? De ce nu am puterea să mă ridic din pat? și nu găsești nici un răspuns.

Descrierea de mai sus este un mic fragment din ceea ce înseamnă viața unei persoane, ce suferă de depresie.

Ce este depresia ?

Conform APA (American Psychiatric Asociation) depresia sau tulburare depresivă majoră este o boală frecventă și gravă, care afectează negativ modul în care te simți, gândești și acționezi.

Depresia se manifestă în special prin apariția tristeții și prin scăderea interesului față de activitățile pe care le făceam cu plăcere în trecut.

Neglijarea depresiei de intensitate moderată sau severă, poate avea repercusiuni grave asupra sănătății fizice și mentale. De asemenea, trebuie menționat faptul că depresia reprezintă una dintre cauzele suicidului.

Cum recunoști depresia?

Simptomele depresiei pot varia în funcție de tipul de depresie (depresie ușoară sau depresie severă). Printre cele mai comune simptome amintim:

  • Tristețea sau starea depresivă;
  • Pierderea interesului față de activitățile preferate;
  • Modificarea poftei de mâncare sau fluctuațiile în greutate ce nu au legătură directă cu alimentația;
  • Probleme asociate somnului – insomnie sau somnul prelungit;
  • Oboseala și scăderea rezistenței la efort;
  • Scăderea fluidității mișcărilor (lentoare);
  • Dureri inexplicabile;
  • Scăderea libido-ului;
  • Apariția gândurilor devalorizante (te simți lipsit de valoare sau vinovat);
  • Apariția dificultăților în gândire și în luarea deciziilor;
  • Incapacitatea de a te concentra;
  • Gânduri asociate cu moartea și suicidul.

Fie că este vorba despre noi sau despre o persoană apropiată  care se confruntă cu o perioadă dificilă, este important să urmărim apariția simptomelor și să cerem ajutor specializat dacă observăm că starea de tristețe persistă mai mult de două săptămâni.

Din experiența de cabinet, am observat că persoanele care se confruntă cu depresie, au integrat aceste simptome în comportamentul lor. “Așa sunt eu, mai lipsit de energie” “M-am obișnuit să dorm câte 3 ore pe noapte.” Aceste simptome, preluate în viața de zi cu zi, nu sunt de ignorat, deoarece cu timpul, vor crește în intensitate.

Psiholog Marta Șipoteanu

Care este diferența dintre depresie și starea depresivă (supărarea/tristețea)?

Este important să facem distincția între cele două concepte, întrucât acestea sunt diferite, atât din punct de vedere al manifestărilor, cât și din punct de vedere al duratei.

Cu toții am avut zile în care ne-am simțit triști. Pierderea jobului, cearta pe care am  avut-o cu partenerul, vremea mohorâtă etc. Acestea sunt câteva dintre motivele ce ne pot induce o stare de tristețe.

De obicei, aceasta dispare atunci când circumstanțele devin favorabile: ne-am angajat în alt loc, ne-am împăcat cu partenerul și a ieșit soarele și pe strada mea.

Spre deosebire de starea depresivă, ce poate fi caracterizată de volatilitate, depresia este mult mai persistentă. Aceasta își face simțită prezența în viața noastră sub forma unei senzații de apăsare și tristețe profundă, care ne influențează negativ interacțiunile cu cei din jurul nostru, precum și randamentul în task-urile de zi cu zi.

Depresia clinică nu dispare atunci când ne dorim și nu este influențată de momentele favorabile. Poate fi asemuită cu un hoț ce ne fură plăcerea de a mai face lucrurile, care în trecut ne aduceau bucurie.

Cum se manifestă depresia la bărbați și femei?

Ne afectează depresia în mod diferit? Există diferențe în manifestarea depresiei în funcție de sex?

Conform Jill Goldstein (doctor în psihiatrie la Harvard Medical School) depresia se manifestă diferit în funcție de sex.

Principala diferență pe care aceasta o evidențiază, are legătură cu probabilitatea mai crescută de apariție a depresiei la femei decât la bărbați. Riscul ca o femeie să sufere de depresie este de două ori mai mare, în comparație bărbații. Acest fapt este cauzat de dezechilibrele hormonale precum și de factorul genetic.

Diferența dintre femei și bărbați, prin raportare la depresie, este dată și de comportament.

Femeile au tendința de a rumina și a relua în plan mental scenariile negative. De cele mai multe ori această manifestare este acompaniată de auto învinovățire, critică și plâns.

Spre deosebire de femei, bărbații au tendința de a se distrage atunci când se confruntă cu aceste stări. Prin evitare, se poate ajunge la dezvoltarea altor obiceiuri nesănătoase, precum abuzul de alcool sau substanțe.

Acest scenariu este mult mai probabil să se manifeste la bărbați. În același timp evitarea contactului cu emoțiile se poate manifesta și prin instalarea unei adicții (jocuri de noroc, workaholism), dar și prin angajarea în acțiuni periculoase precum condusul imprudent, fumatul.

Un alt studiu publicat în jurnalul Progres în Neurobiology a demonstrat că femeile și bărbații răspund în mod diferit la aceeași schemă de tratament pentru depresie.

Deși femeile sunt mai expuse și mai vulnerabile în fața depresiei, bărbații au tendința să neglijeze aceasta boală.

Acest fapt este cauzat de etichetele pe care societatea le impune: “Bărbații nu trebuie sa își exprime emoțiile”, “Sexul slab vs sexul puternic”, “Ce plângi ca o fetiță”. În acest caz, este mai probabil ca bărbații să comită suicid. Acest ultim factor diferențiator este în strânsă legătură cu cel menționat mai sus. Neglijarea semnalelor și reprimarea emoțiilor pot avea efecte devastatoare asupra sănătății mintale a bărbaților. Astfel, acumularea tensiunii, prezența sentimentul de inutilitate și presiunea tristeții pot avea consecințe nefaste.

În procesul terapeutic este bine să ținem cont de aceste referințe, fiind punctul de plecare în abordarea problematicii. Asigurarea unui spațiu sigur și conținător, în care să poată vorbi despre ceea ce experimentează, conduce persoana către dezvoltarea și conștientizarea resurselor proprii.

Psiholog Marta Șipoteanu

Recomandări de tratament pentru depresie

Tratamentul medicamentos al depresiei

Tratamentul cu antidepresive se începe la recomandarea medicului psihiatru. Acestea vizează simptomele depresiei, nu și cauzele acesteia. Problemele nu dispar, nu se uită. Astfel, în cele mai multe cazuri, sunt prescrise împreună cu recomandarea unui proces terapeutic.

Tratamentul depresiei cu ajutorul psihoterapiei individuale

În cadrul procesului terapeutic, vei explora, alături de terapeut, care sunt cauzele depresiei și cum le poți rezolva și integra.

De asemenea, terapia de grup reunește persoanele cu aceeași problematică, într-un cadru sigur, unde vor împărtăși gânduri, experiențe și vor simți că nu sunt singuri.

Consider că cel mai greu pas este să începi acest proces. O dată început, te asigur că am să-ți fiu alături în toată călătoria dezvoltării și explorării tale.

Psiholog Marta Șipoteanu

Articol scris de

Psychology Hub

Un comentariu la „Depresia la femei vs. depresia la bărbați”

Lasă un comentariu