Depresia acută severă – ce este, simptome și tratament

Depresia reprezintă o tulburare psihică frecvent întâlnită, estimându-se că aproximativ 5% din populația lumii suferă de depresie, conform unor statistici oferite de OMS. Deși episoadele depresive reprezintă răspunsul normal la anumite evenimente ale vieții (pierderi, experiențe traumatice), pot avansa către depresia severă.

Ce este depresia severă?

Depresia este o tulburare afectivă ce se caracterizează prin sentimente persistente de tristețe (așa-numita dispoziție depresivă), pierderea intereselor și a bucuriilor, precum și un nivel scăzut al energiei. În funcție de gravitatea simptomelor, depresia se împarte în mai multe categorii:

  • Episod depresiv ușor, moderat sau sever – atunci când avem de-a face cu o manifestare izolată, unică a simptomelor (de exemplu, în urma aflării unei vești cu impact emoțional);
  • Tulburare depresivă recurentă, cu episod depresiv ușor, moderat sau sever – acest diagnostic este utilizat atunci când, pe parcursul vieții, o persoană trece prin cel puțin două episoade depresive, ce durează timp de minim 2 săptămâni.

Depresia severă se regăsește în inventarele clinice sub denumirea de tulburare depresivă majoră sau depresie clinică.

Care sunt simptomele depresiei severe?

În cazul depresiei severe, simptomele prezintă o intensitate mare și sunt prezente în majoritatea timpului:

  • Sentimente de tristețe, lipsă acută de speranță și “gol interior”;
  • Pierderea interesului pentru activitățile plăcute (de exemplu, pentru hobby-uri);
  • Tulburări ale somnului (insomnie sau hipersomnie – dormit excesiv);
  • Scăderea nivelului de energie, ce poate duce la dificultăți în realizarea sarcinilor zilnice;
  • Dificultăți de memorie și de concentrare, scăderea atenției, greutăți în luarea deciziilor;
  • Scăderea apetitului ce poate duce la pierderi bruște în greutate;
  • Sentimente de vinovăție, devalorizare (persoana simte că nu valorează nimic pentru ceilalți), cu focus pe greșeli din trecut și autoînvinuire;
  • Ritm încetinit al vorbirii și al mișcărilor, ce poate fi remarcat de cei din jur în cazul depresiei severe;
  • Tulburări fiziologice (de exemplu, dureri frecvente de cap sau de spate) fără o cauză medicală aparentă.

Deși manifestările sunt în principal comune pentru toate grupele de vârstă, în cazul copiilor și adolescenților se remarcă o serie de diferențe:

  • La copii, simptomele depresiei severe pot include tristețe, iritabilitate, dureri fizice (în special la nivelul stomacului), îngrijorare, refuzul vehement de a se separa de părinte sau de a merge la școală;
  • La adolescenți, simptomele depresiei severe ce se adaugă celor descrise mai sus sunt: prezența sau performanțele scăzute la școală, sentimente puternice de neînțelegere și negativitate, sensibilitate excesivă, evitarea interacțiunilor sociale, comportamente de autovătămare, mâncatul sau dormitul excesiv, precum și utilizarea de droguri recreaționale.

Tratamentul medicamentos pentru depresia severă

Deși nu s-a descoperit în totalitate care sunt cauzele concrete ale depresiei, un factor major este reprezentat de dezechilibrele chimice din creier. Astfel, tratamentul medicamentos este deseori utilizat în tratamentul depresiei severe pentru a ameliora simptomele și a permite persoanei să funcționeze mai bine. Cea mai comună clasă de antidepresive prescrise se bazează pe inhibitori selectivi ai recaptării de serotonină (ISRS). 

Psihoterapia pentru depresia severă

Pentru a fi cât mai eficient, în tratamentul depresiei este recomandată psihoterapia. Alături de un specialist, persoana care suferă de depresie severă poate înțelege mai bine manifestările afecțiunii, care au fost factorii ce au contribuit la instalarea depresiei, care sunt nevoile sale prezente și poate stabili un plan de acțiune către o stare de bine.

Depresia severă netratată

Deși este o tulburare des întâlnită, depresia nu trebuie ignorată. Odată ajunsă în stadiul de depresie severă, o persoană poate experimenta gânduri frecvente de moarte sau suicid, uneori ajungându-se până la tentative de suicid. 

Atunci când observăm manifestări ale depresiei la noi sau la cei din jurul nostru, este deosebit de important să nu le ignorăm. Comunicarea deschisă despre ce simțim poate ușura povara depresiei, cu ajutorul compasiunii și acceptării primite și oferite. De asemenea, un psiholog și/sau un psihoterapeut te poate însoți în procesul de vindecare. Suntem gata să îți întindem oricând o mână de ajutor!

Articol scris de

Psychology Hub

Lasă un comentariu