Cum ne așezăm la masă

Antropologii au observat o similaritate intre comportamentele omului primitiv si cele ale omului modern. Unul dintre ritualurile care se mai pastreaza si astazi este acela ca oamenii sa se stranga seara la cina. Daca in era primitiva, oamenii aprindeau un foc la intrarea in pestera pentru a se incalzi si pentru a se proteja de animalele salbatice, astazi ne reunim pentru a pregati cina impreuna cu ceilalti membrii ai familiei noastre.

In ceea ce priveste pozitia la masa, asezarea strategica este un mod eficient de a castiga cooperarea altor oameni. Pozitia in care se aseaza altii fata de noi releva atitudinea si modul in care acestia se raporteaza la noi. In continuare ne-am propus sa analizam impreuna cateva dintre pozitiile strategice la o masa dreptunghiulara.

Pozitia de colt

Doua persoane aflate in aceasta pozitie vor conversa cu placere, vor avea o comunicarea prieteneasca si spontana. Pozitia le ofera posibilitatea de a se privi in ochi, de a gesticula si a observa gesturile celuilalt. Coltul mesei constituie o bariera partiala si ofera spatiu propriu fiecarei parti.

Pozitia de cooperare

Doua persoane stau de aceeasi parte a mesei. Aceasta pozitie apare de obicei atunci cand doi oameni au aceeasi orientare, adica gandesc la fel sau lucreaza la aceeasi tema. Este una dintre cele mai favorabile pozitii pentru a obtine acceptul partenerului de discutie.

Pozitia competitiv-defensiva

Asezarea in partea cealalta a mesei, vis-a-vis de persoana cu care se discuta poate crea o atmosfera de competitie sau defensa. Doua persoane aflate in aceasta pozitie isi vor sustine punctele de vedere, vor fi inflexibile in a accepta alte pareri, iar masa va constitui o bariera solida intre acestea. Conversatiile vor fi scurte, concise si la obiect. Atunci cand oamenii se pozitioneaza astfel, la nivel inconstient impart masa in doua teritorii egale. Astfel fiecare isi va apara propriul teritoriu si il vor marca cu diverse obiecte. De exemplu daca se afla la masa, vor muta zaharnita, solnita sau servetelele.

Pozitia independenta

Persoana aflata intr-o pozitie independenta se va plasa intr-un capat izolat al mesei, astfel incat sa evite sa stabileasca raporturi de relationare cu ceilalti. Pozitia exprima detasare si indiferenta, insa daca persoana isi va simti teritoriul amenintat va avea tendinta de a deveni ostil.

Daca am discutat despre importanta pozitiei adoptate la masa, ar fi bine sa amintim si de importanta formei pe care o are masa si reactiile pe care le provoaca aceasta.

Masa patrata mijloceste relatiile de competitivitate sau defensive. Ele sunt ideale pentru convorbirile scurte, care se rezuma la fapte sau in stabilirea unor relatii superior/subordonat. O masa rotunda va crea o atmosfera placuta, relaxata si va facilita conversatiile pe pozitie de egalitate. Masa patrata este de obicei masa de lucru, de afaceri si convorbiri scurte, iar cea rotunda poate fi folosita pentru servirea mesei, cafelei si pentru discutii amicale. Masa dreptunghiulara este masa folosita la intruniri, sedinte, reuniuni familiale si este cea care indica cel mai bine raporturile de putere. De exemplu, pozitia din capul mesei va fi alocata persoanei cu cea mai mare autoritate.

Toate aceste informatii ne pun un semn de intrebare in ceea ce priveste masa de sufragerie de acasa. Cum ar fi mai bine sa pozitionam invitatii? Evident, varianta cea mai simpla este sa tinem cont de relatiile de atractie si respingere si, totodata, de informatiile prezentate mai sus. De exemplu daca X nu se agreaza cu Y, ii vom aseza eventual intr-o pozitie de independenta, iar daca vrem sa cream o atmosfera vesela vom aseza doua persoane compatibile cu simtul umorului intr-o pozitie de cooperare. Pentru ca invitatii sa se simta cat mai confortabil si in siguranta sa nu uitam sa-i pozitionam cu fata spre usa. Cercetarile au aratat ca atunci cand stam cu spatele la un spatiu gol si mai ales spre usa, incordarea sporeste si intram intr-o stare de alerta.

Pentru a va insusi si experimenta informatiile de mai sus, va recomandam sa va ganditi la modul in care veti aranja masa pentru sarbatorile pascale.

Va urez un Paste Fericit!

Articol scris de

Psychology Hub

Lasă un comentariu