Cand suntem nechibzuiti, vrem sa cucerim lumea. Cand suntem intelepti, vrem sa ne cucerim pe noi insine.
John Maxwell
Exista trei concepte despre sine ce se dezvolta de timpuriu: increderea de sine, stima de sine si imaginea de sine.
Atunci cand copiii se joaca, traiesc diverse experiente si dobandesc o serie de competente. Aceste competente insusite ne ajuta sa ne cream sentimentul increderii de sine. In copilarie ne formam opinii emotionale despre altii si despre noi insine. Sentimentele pe care le avem fata de noi reprezinta stima de sine. In drumul nostru de transformare de la copil la adult ne dezvoltam o serie de idei despre propria persoana si astfel ne cream imaginea de sine.
Atunci cand aceste trei concepte despre sine sunt solide, pozitive si sanatoase, ne vor ajuta sa invatam noi deprinderi si ne vor dezvolta capacitatatea de a depasi obstacole (divort, pierderea slujbei, accidente etc.). In cazul in care aceste concepte sunt dezvoltate insuficient, sunt slabe, devenim vulnerabili.
Increderea de sine
Increderea de sine ne determina modul in care actionam si asteptarile pe care ni le cream.
De exemplu, persoanele cu o incredere de sine sanatoasa se asteapta ca actiunile pe care le intreprind sa se finalizeze cu un succes si sunt capabile sa depaseasca eventualele obstacole ce intervin. Persoanele care au o incredere in sine mai scazuta nu se vor astepta sa faca fata cu bine unor activitati noi si se simt nelinistite in fata unor schimbari.
Uneori avem tendinta ca prin afirmatii de genul – „nu pot face asta”, „pentru mine, totul s-a terminat” – sa ne autosabotam.
Pentru a ne spori increderea in noi, putem alege un obiectiv care necesita un efort moderat din partea noastra. Apoi, ne angajam total in realizarea lui, iar odata atins, si increderea in noi va creste. Realizand acest lucru frecvent, vom ajunge sa ne consolidam increderea in noi.
Pesimistul vede dificultati in orice oportunitate. Optimistul vede oportunitatea in orice dificultate.
Winston Churchill
Stima de sine
Stima de sine reprezinta opinia emotionala despre noi. Aceasta are dublu rol, pe de o parte, actioneaza ca un scut protector impotriva criticilor distructive si, pe de alta parte, asigura legatura intre complimentele primite si nevoile noastre pentru a ajunge la un echilibru psihologic.
Pentru a deveni mai constienti de importanta stimei de sine, putem discuta cu cineva despre deosebirile pe care le remarcam la oamenii cu o puternica stima de sine si cei cu o stima de sine scazuta.
Imaginea de sine
Imaginea de sinese construieste prin multitudinea parerilor pe care le avem despre noi. Suntem tentati sa ne definim prin prisma locului de munca, venitului, titlurilor obtinute, varstei, sa ne agatam de ancore externe. Ar fi de preferat ca imaginea formata despre noi sa se bazeze mai degraba pe ancore interne. Astfel incat, in cazul pierderii unor titluri, a venitului sau schimbarii de rol in raport cu ceilalti sa ne pastram o imagine de sine stabila.
Pentru a ne construi aceasta stabilitate este bine sa ne gasim noi directii de implinire si sa revenim mai des asupra principiilor de viata, valorilor noastre si sa devenim mai constienti de calitatile, talentele si punctele noastre forte.
O veste buna este ca lupta cu provocarile vietii ne ajuta sa ne dezvoltam si sa scoatem la suprafata acele forte adormite din noi care sa ne impinga intr-o calatorie de transformare interioara, sa devenim mai buni.
In continuare iti prezint un scurt fragment al lui Anthony de Mello care completeaza ideile expuse in articol. Lectura placuta!
O femeie aflata in coma era pe punctul de a muri. Dintr-o data, ea se simti ridicata la cer si s-a trezit in fata Scaunului Judecatii de Apoi.
– Cine esti? a intrebat-o o voce.
– Sunt sotia primarului, a raspuns ea.
– Nu te-am intrebat a cui sotie esti, ci cine esti tu.
– Sunt mama a patru copii.
– Nu te-am intrebat a cui mama esti, ci cine esti tu.
– Sunt invatatoare.
– Nu te-am intrebat ce profesie ai, ci cine esti tu.Si dialogul a continuat in acelasi fel. Orice ar fi raspuns femeia, cuvintele ei nu pareau sa raspunda la intrebarea: „Cine esti tu?”
– Sunt crestina.
– Nu te-am intrebat care este religia ta, ci cine esti tu.
– Sunt cea care a fost la biserica in fiecare zi si le-a dat de pomana celor sarmani.
– Nu te-am intrebat ce ai facut, ci cine esti tu.In mod evident, ea nu a trecut de examen, caci a fost trimisa inapoi pe pamant. Cand s-a trezit din coma, femeia s-a decis sa afle cine este. Si astfel intreaga ei viata s-a schimbat.
Datoria voastra este sa fiti. Nu sa fiti cineva, nici sa nu fiti nimic – caci asa se nasc lacomiile si ambitiile; nu sa fiti cutare si cutare – caci asa deveniti conditionati; ci pur si simplu sa fiti.