De curând, am citit o povestioară legată de modul în care gâştele sălbatice zboară. Mi s-a părut interesantă pentru că pe mine m-a ajutat să-mi lărgesc perspectivă.
V-aţi întrebat vreodată de ce stolul zboară în formaţie de “V”? Nici eu…
În timpul zborului fiecare gâscă când îşi mişcă aripile, crează un curent ascendent pentru pasărea imediat următoare. Zborul în formaţie de “V” ajuta întregul stol să-şi mărească raza de acţiune a zborului cu 71% faţă de cazul în care fiecare pasăre ar zbura singură.
Atunci când din diverse motive o gâscă se întâmplă să iasă din formaţie, simte imediat rezistenta aerului şi intră din nou în stol pentru a putea beneficia de curentul ascendent creat de pasărea din faţă.
De-a lungul călătoriei când gâsca din frunte oboseşte, ea intră în formaţie şi o alta îi ia locul în frunte. Gâştele din spate gâgâie pentru a le încuraja pe cele din faţa să menţină viteza.
Ce credeţi că se întâmplă dacă o gâscă se îmbolnăveşte sau este doborâtă de o împuşcătură şi este nevoită să iasă din formaţie?
Alte două gâşte ies din formaţie şi o însoţesc pe pământ pentru a-i oferi ajutor şi protecţie. Vor sta cu gâscă bolnavă sau rănită până când aceasta se reface şi îşi poate relua zborul, sau până când moare. Numai atunci vor pleca singure sau cu o altă formaţie pentru a prinde din urmă stolul.
Cu siguranţă am ceva de învăţat din asta. Eu mă opresc aici şi las pe fiecare să-şi extragă singur concluziile.