Fereastra

Lucrurile nu sunt bune sau rele in sine, gandirea noastra le face sa fie astfel

William Shakespeare

A venit primavara. Maine este ziua femeii. Pe la intersectii micii comercianti te imbie sa cumperi diverse cadouri. Gospodinele isi fac deja planuri pentru curatenia de primavara. Ferestrele caselor sunt trecute pe lista lor, sa stearga praful depus pentru ca lumina binevoitoare sa poata patrunde. Daca ti-as spune ca fiecare dintre noi are propria fereastra interioara? Fereastra fiecaruia reprezinta, de fapt, un filtru mental prin care percepem lumea.

Atitudinea noastra este fereastra noastra catre lume.

Fiecare dintre noi se naste cu o fereastra curata. Sa ne gandim la un copil care acum face primii pasi. Face un pas si cade. Mai face unul si inca unul si din nou cade. Care este atitudinea lui? Da vina pe covor? Nu. Arunca vina pe parinti? Nu. Renunta? Nu. Va continua sa se ridice si sa invete sa mearga. Atunci cand reuseste sa-si mentina echilibrul simte ca poate cuceri lumea.
Pe masura ce inaintam in varsta ferestrele noastre incep sa se murdareasca. Din cauza criticilor, respingerilor, temerii de ridicol, a dezamagirilor si ajung sa se intunece cand apar indoielile. Ne pierdem entuziasmul si devenim frustrati si tristi. Atitudinea noastra devine din ce in ce mai negativa.

Un aspect important al atitudinii noastre consta in gandurile noastre. Un prim pas este sa ne analizam si sa ne observam dialogul interior. O persoana cu o atitudine negativa gandeste “nu pot”, staruie asupra problemelor, le gaseste celorlalti nenumarate defecte, se concentreaza pe propriile defecte si vede, mai degraba, limitarile. Odata ce devenim constienti de propriile obstacole, avem posibilitatea sa le depasim. Cum ? Prin inlocuirea acestui dialog interior negativ cu unul pozitiv, mai adaptat. Poti lasa petele sa se adune pe geam si sa privesti viata printr-o fereastra murdara sau poti incepe curatenia de primavara. Ai posibilitatea sa devii o persoana cu o atitudine pozitiva, schimba dialogul interior si spune de azi ca “poti”, concentreaza-te asupra solutiilor, cauta aspectele pozitive ale celorlalti si fii recunoscator pentru lucrurile cu care ai fost inzestrat, apreciaza-te si invata sa te iubesti.

Inainte de a trece la munca si inainte de a incepe curatenia de primavara, va propun sa ne relaxam cu o povestioara amuzanta.

Erau odata doi frati gemeni. Unul era vesel, plin de speranta si optimism, iar celalalt era mereu trist si nemultumit. Parintii ingrijorati si-au propus sa echilibreze aceste diferente si s-au gandit ca aniversarea celor doi este un moment potrivit pentru a face acest lucru. Baietelului cu o atitudine negativa ii vor face cadou cea mai frumoasa jucarie pe care si o vor permite, iar celuilalt ii vor face cadou o cutie cu balegar.

Zis si facut. In ziua cu pricina cei doi frati si-au primit cadourile. Parintii nerabdatori sa afle rezultatele obtinute furisandu-se spre camera pesimistului, il auzira:

– “Nu-mi place jocul asta… nici culorile nu-s cine stie ce… Cu siguranta se va strica… Stiu pe cineva care are un joc mai tare ca asta…”

Mergand tiptil pe coridor, parintii s-au indreptat spre camera celuilalt frate si-l observara pe acesta aruncand vesel cu balegarul prin aer si chicotea:

– “Nu ma puteti prosti! Unde este atata balegar, cu siguranta trebuie sa fie si un ponei pe undeva!”

Articol scris de

Psychology Hub

Lasă un comentariu