Ce ne influențează mesajele?

Când îţi întâlneşti prietenul pe marginea drumului ori la piaţă, lasă-ţi sufletul să-ţi mişte buzele şi să-ţi direcţioneze graiul.

Kahlil Gibran

Am văzut în articolul trecut cum putem deveni mai buni prin intermediul alegerii cuvintelor, în această săptămână vă propunem să învățam cum anume să transmitem mesajele. Există trei alegeri care ne influențează cuvintele: tonul vocii, limbajul trupului și atingerea fizică.

Studiile psihologice au arătat că până la 38% din comunicarea verbală se face prin tonul vocii, 55% prin intermediul limbajului trupului și 7% prin cuvinte. Inflexiunile vocii stau la baza tuturor lucrurilor pe care le spunem – ele dezvăluie ce sentimentele se afla dincolo de cuvinte. De aceea, tonul vocii poate fi la fel de important sau chiar mai important uneori decât cuvintele pe care le folosim. Putem alege să păstram în suflet numai cuvinte frumoase, la fel cum putem alege să le spunem celorlalți numai lucruri plăcute și încurajatoare. Important este cum vom transmite mesajul nostru.

Unul dintre cele mai importante ingrediente ale unei comunicări eficiente este empatia. Atunci când reușim să ne punem în locul celor cu care vorbim și folosim tonul potrivit, creşte șansă că legătură pe care o stabilim să fie una bună.

Alte cercetări dezvăluie că oamenii se folosesc deseori de corp pentru a exprima mai mult de jumătate din ceea ce vor să spună. Pentru a transmite cu mai multă acuratețe ceea ce vrem să spunem putem folosi o mimică și gestica expresivă adecvata mesajului. Felul în care este transmis un mesaj se dovedește a fi la fel de important că și conținutul. În cazul în care tonul și expresiile trupului nu sunt cele adecvate, atunci mesajul nu vă fi transmis corespunzător.

O altă manieră de a îmbogăți conținutul mesajului este atingerea fizică. O atingere ușoară sau o îmbrățișare afectuoasă, amplificată de un cadru potrivit, poate însemnă o cale puternică de a întări ceea ce spunem. Așa cum alegerea tonului adecvat poate îndulci cuvintele, tot așa și atingerea potrivită atribuie cuvintelor o doză de afecțiune.

Uneori „tăcerea e de aur”, să nu spui nimic poate fi cea mai înțeleaptă decizie. Dar de câte ori nu ni s-a întâmplat să vorbim, pentru că mai târziu să regretăm? Mulți dintre noi am primit insuficiente lecții și insuficienta educație în ceea ce privește comunicarea: când e bine să luăm o pauză pentru a reflecta, când să ascultăm cu atenție și cum să dezvoltăm un anumit grad de empatie. Vestea bună, însă, este că putem învăţa aceste aspecte. Primul pas pe care îl putem face pentru a ne dezvolta abilitățile de comunicare este să ne formăm un obicei. Acela de a gândi înainte de a rosti ceva, adică să ne alegem cuvintele cu mai multă atenție.

Nu contează atât de mult ceea ce spui, ci felul în care o spui.
Nu contează atât de mult limbajul pe care îl foloseşti, ci tonul pe care vorbeşti.

Anonim

Articol scris de

Psychology Hub

Lasă un comentariu