Despre conștientizare

Intr-o dimineata, Gautama Buddha le vorbea discipolilor sai. Regele, venise si el sa-l asculte; statea in fata lui Buddha. Nu era obisnuit sa stea direct pe podea – era rege, doar- asa ca se simtea inconfortabil, n-avea astampar, nu-si gasea locul, incercand cat de cat sa nu deranjeze si sa nu se faca remarcat de Buddha din cauza ca nu statea linistit, calm. Isi misca in permanenta degetul mare de la picior, fara nici un motiv, doar sa aiba de lucru.

Buddha s-a oprit din vorbit si l-a intrebat pe rege: „Poti sa-mi spui de ce iti misti degetul mare?” De fapt, regele nici nu-si dadea seama ce facea.

In momentul acela, degetul regelui a incetat sa se mai miste. Buddha a spus: „De ce ai incetat sa mai misti degetul?” Regele a raspuns: „Nu stiu de ce se misca degetul. Doar atata stiu, ca, atunci cand m-ai intrebat, s-a oprit”.

Buddha le-a spus discipolilor sai: „Ati inteles ideea? Degetul apartine omului. Degetul se misca, dar omul nu este constient de aceasta miscare. Iar in momentul in care devine constient, insasi constientizarea opreste pe loc miscarea degetului”.

Morala: Facem o mie si unu de lucruri de care suntem prea putin constienti. Daca nu ni le-ar semnala cineva poate ca nici nu le-am observa. Care este „degetul” tau?

Preluare din „Intalniri cu oameni remarcabili” – Osho

Articol scris de

Psychology Hub

Lasă un comentariu