Cum poţi lăsa o impresie pozitivă

În ultimii ani, oamenii au devenit din ce în ce mai conştienţi de impactul pe care îl are limbajul trupului în relaţiile cu ceilalţi. Cercetările asupra limbajului trupului au arătat că, într-o prezentare fata în faţă, impactul mesajului asupra ascultătorilor este împărţit după cum urmează:

  • Cuvinte – 7%-10% din impactul total;
  • Voce – 10%-30% din impactul total;
  • Limbajul trupului – 60%-80% din impactul total.

Aceste statistici arată că gesturile, zâmbetul, felul în care ne îmbrăcăm şi modul în care ne mişcăm are cel mai mare impact asupra atitudinii unei alte persoane faţă de noi. Prin urmare pentru a face o impresie cât mai bună atunci când ne întâlnim cu cineva este bine să ţinem cont de câteva aspecte: strânsul mâinii, zâmbetul, îmbrăcămintea şi spaţiul personal.

Strângerea mâinii este o reminescență din epoca primitivă. Atunci când oamenii se întâlneau îşi ţineau braţele întinse cu palma în sus pentru a arăta celorlalţi că sunt paşnici şi că nu deţin sau nu ascund vreo armă. Există trei atitudini fundamentale transmise în mod inconştient prin intermediul strângerii mâinii: dominarea, supunerea şi egalitatea. Dominarea este transmisă când palma este îndreptată în jos în timpul strângerii mâinilor şi uneori poate ajunge să fie paralelă cu podeaua, acest lucru semnificând preluarea controlului. Gestul de supunere aparţine celui care atunci când dă mâna, poziţia palmei este orientată în sus. Pentru a crea o legătură prin strângerea de mână este bine ca palma să fie într-o poziţie verticală – nici dominantă, nici supusă – ci egală cu a celuilalt. De asemenea, presiunea exercitată asupra mâinii celuilalt ar fi de preferat să fie egală cu presiunea primită.

Un alt lucru de care este bine să ţinem cont este să evităm să dăm noroc cu amândouă mâinile. Deşi intenţia noastră poate fi aceea de a transmite sentimente de bucurie, căldura şi încredere, gestul ar putea fi interpretat de cealaltă persoană ca fiind nesincer sau că având motive ascunse.

Zâmbetul este un vechi semnal de liniştire şi semn că suntem neamenințători. Aceleaşi cercetări au arătat că cu cât folosim zâmbetul mai des, cu atât ceilalţi vor sta mai aproape de noi şi vor dori să petreacă mai mult timp cu noi permiţându-ne astfel să creăm relaţii.

Spaţiul personal reprezintă o zonă în jurul corpului fiecăruia care poate să difere de la cultură la cultura şi de la om la om. Atunci când stăm aproape de cineva şi observăm tendinţa acestuia de a se da în spate de fiecare dată când noi încercăm să ne apropiem, este bine să menţinem distanţă. Este clar că interlocutorul nostru ne arată care este spaţiul personal de care are nevoie pentru a se simţi confortabil. O distanţă percepută ca fiind mică de interlocutor, de exemplu, poate fi interpretată de acesta ca o agresiune la adresa lui.

Îmbrăcămintea acoperă 90% din corp şi are o influenţă puternică asupra percepţiei celorlalţi oameni în ce priveşte încrederea pe care o prezentăm, cât de mult se pot baza pe noi, experienţă, autoritatea şi succesul social. Atât femeile cât şi bărbaţii sunt predispuşi să se îmbrace nepotrivit. Pe de o parte, femeile au acces la un număr mare de stiluri, culori şi modele, iar pe de altă parte, bărbaţii au dificultăţi în a potrivi modelele, culorile şi tiparele de îmbrăcăminte. Secretul de a ne îmbrăca potrivit este să ţinem cont de ocazia respectivă.

Dacă este vorba despre o întâlnire de afaceri ne putem pune o serie de întrebări cu privire la aşteptările pe care le are persoană cu care ne întâlnim. Cum se aşteaptă clientul potenţial, de exemplu, să fim îmbrăcaţi? Ca să ne înfăţişăm credibili, plăcuţi, cu autoritate, abordabili, plini de succes, cum ar fi bine să ne îmbrăcăm după opinia acestuia? Evident, acest aspect îl putem extinde şi asupra vizitelor. Ce costum, cămaşa, bluză, cravată, fusta, pantofi, pieptănătura şi accesorii ar fi bine să purtăm? Evident, în opinia lor – nu a noastră.

Acestea sunt doar câteva dintre aspectele de care putem ţine cont atunci când ne întâlnim pentru prima oară cu cineva pentru a lăsa o impresie cât mai plăcută. Ar fi multe de spus în ceea ce priveşte mesajele pe care le transmitem celorlalţi prin intermediul limbajului trupului. O lectură mai amplă asupra acestor aspecte ne poate ajuta să ne cunoaştem mai bine şi să avem relaţii mai bune cu ceilalţi.

Preluare după Alan Pease – „Limbajul trupului

Articol scris de

Psychology Hub

Lasă un comentariu