Cea mai profundă nevoie a firii umane

Cea mai profundă nevoie a firii umane este dorință (omului) de a se simți important.

John Dewey

Oamenii au apreciat puterea cuvintelor pozitive în viețile lor și au considerat că exista mai multe lucruri valoroase care să insufle viață în alții și în ei înșiși. Noi vom aborda trei dintre cele mai importante.

Să întrebi și să dai dovada de interes

Aceasta este cea mai simpla modalitate de a-i motiva pe ceilalți, dar, cu toate acestea, este cea mai puțin folosita. Presupune să pui întrebări altei persoane astfel încât să o determini pe aceasta să-și spună povestea. Lucrul acesta se întâmplă destul de rar, pentru că mult prea des așteptam că persoana cealaltă să ne întrebe și să se intereseze de noi. Oamenilor le place să știe că ei contează, că sunt importanți și că altcineva se preocupa de ei.

În cartea să „Secretele Succesului”, Dale Carnegie oferă șase reguli ale uni om cu abilitați de relaționare excelente:

  • Să devii cu adevărat interesat de oameni;
  • Zâmbește;
  • Adu-ți aminte că numele unei persoane este cel mai dulce și mai important sunet din lume pentru acea persoana;
  • Fii un bun ascultător. Încurajează-i pe alții să vorbească despre ei înșiși;
  • Vorbește astfel încât cuvintele tale să vizeze interesul celuilalt;
  • Fă în așa fel încât cealaltă persoana să se simță importanta – și fă-o cu sinceritate.

Să oferi încurajare/ să-i inspiri pe ceilalți

Cu toții am învățat de mici că momentele dificile le depășim cu ajutorul cuvintelor de încurajare și susținere primite de la ceilalți. Pe lângă faptul că ne fac să trecem peste acel moment, cuvintele potrivite ne intra în suflet și uneori transmit lucruri care să dureze o viață.Cuvintele potrivite rostite la momentul potrivit pot deseori să fie darurile cele mai pozitive, susținătoare și de durata pe care le vei oferi vreodată.

Să lauzi, să onorezi, să edifici

În fiecare zi avem posibilitatea să venim în întâmpinarea acelei nevoi de baza a oamenilor, aceea de a se simți importanți pentru cineva. Putem face complimente, putem să ne exprimam admirația, putem recunoaște anumite eforturi și importanta lor, putem să le spunem oamenilor cât sunt de apreciați, putem să-i felicitam, putem să-i onoram în nenumărate feluri.

Exista o legătură strânsă intre a fi bun și a avea o viață de calitate. Una dintre căile prin care putem fi buni este să evidențiem ceea ce este mai bun la ceilalți, să lăudam cu sinceritate și justețe. O vorba din bătrâni spune că „este mai bine să dai decât să primești”.

Obiceiul cel mai bun pe care ni l-am putea forma este să căutam sau să cream situații cu căștig reciproc. Recunoașterea și lauda vor produce mereu astfel de rezultate.

Este oare posibil să ne simțim mai bine atunci când știm că i-am făcut pe alții să se simță bine?

Nu poți primi un compliment sincer fară a te simți mai bine… iar la fel de important este că nu poți face un compliment sincer fară că tu să te simți mai bine.

Zig Ziglar

Articol scris de

Psychology Hub

Lasă un comentariu