Imaginea de sine

Imaginea de sine este o reprezentare mentală a propriei persoane ca structură organizată de cunoştinţe declarative despre sine ce ghidează comportamentul social. Este rezultatul unui demers de cunoaştere de sine şi presupune conştientizarea a « cine sunt eu » şi a « ceea ce pot face eu ».

Imaginea de sine cuprinde o serie de componente : Eul real, Eul viitor şi Eul ideal.

Eul real este rezultatul experienţelor noastre cotidiene din cadrul social şi cultural în care trăim şi ne desfăşurăm activitatea şi cuprinde:

eul fizic : interiorizarea şi acceptarea/ neacceptarea propriei corporalităţi (cum arăt);

eul cognitiv: conţinutul gândurilor despre mine, ceilalţi şi viaţa (ce gândesc) ;

eul emoţional : sintetizează totalitatea sentimentelor şi emoţiilor faţă de sine şi lume (ce simt) ;

eul social : « masca socială » (ce arăt celorlalţi că sunt)

eul spiritual : reflectă valorile existenţiale (în ce cred, ce valori am)

Eul viitor reprezintă eul posibil, se referă la modul în care persoană îşi percepe potenţialul de dezvoltare şi se proiectează în viitor. Încorporează aspiraţiile, motivaţiile, scopurile pe termen mediu şi lung.

Eul ideal este ceea ce ne-am dori să fim. Atunci când proiectăm acest ideal este bine să ţinem cont de resursele reale de care dispunem şi să evităm în a ne lansa într-un decalaj mare între ceea ce suntem şi ceea ce ne-am dori să fim. Fapt ce ar determina o permanentă stare de nemulţumire şi dezamăgire.

În continuare vă propun un exerciţiu (Fereastra Johari) pe care îl puteţi face împreună cu prietenii voştri şi care vă poate ajuta să vă faceţi o idee despre modul în care sunteţi percepuţi de ceilalţi.

Oare imaginea pe care o aveţi despre voi coincide cu imaginea pe care ceilalţi şi-au făcut-o despre voi?

Fiecare participant va fi solicitat să completeze tabelul/ fereastra de mai jos.

Mai întâi se completează ochiul 1. ARENA de către tine. Apoi, prietenii sunt rugaţi să completeze ochiul 2. ZONA OARBĂ, iar în final când foaia ajunge din nou la tine, vei completa ochiul 3. FAŢADA. Ochiul 4. NECUNOSCUTUL rămâne necompletat.

ARENA
Ceea ce știu eu despre mine și stiu și ceilalți

ZONA OARBĂ
Ceea ce nu ştiu eu despre mine dar ştiu ceilalţi

FAȚADA
Ceea ce ştiu eu despre mine dar nu ştiu ceilalţi

NECUNOSCUT
Ceea ce nu ştiu eu despre mine dar nu ştiu nici ceilalţi

ARENA

contine informaţii pe care le ştii atât tu cât şi ceilalţi şi serveşte ca bază în relaţiile cu ceilalţi. Mărimea arenei arata calitatea relaţiilor, când se interacţionează liber şi se schimbă informaţii. Comunicarea este facilitata, iar relaţiile interpersonale sunt mai puternice.

ZONA OARBĂ

contine informaţiile pe care alţii le au despre tine, dar tu nu le ştii. Sunt acele informaţii care surprind imaginea/ părerea pe care o au ceilalţi despre tine. Nu îţi sunt cunoscute aceste informaţii pentru că cei ce le au nu ţi le aduc la cunoştinţă în mod deliberat.

FAȚADA

Acontine informaţii cunoscute numai de către tine : planuri de viitor, idei, adevărata stare emoţională, idealuri, talente etc. Din dorinţa de autoprotecţie nu facem cunoscute aceste informaţii celorlalţi, avem o « faţada » în spatele căreia ne ascundem.

NECUNOSCUTUL

contine sentimente, abilităţi, talente încă nedescoperite. În anumite situaţii de viaţă se pot descoperi calităţi şi dimensiuni nebănuite/ neştiute ale propriei persoane, atât ţie cât şi celorlalţi.

Articol scris de

Psychology Hub

Lasă un comentariu