• randevu cu psihologul

Relația dintre părinți și sănătatea emoțională a copilului

Toți părinții sunt de acord că trebuie să îsi sprijine copiii în  dobândirea abilităților intelectuale atât de necesare pentru a obține mai tarziu succesul social si profesional. Însă inteligența emoțională încotro?

Societatea contemporană aduce multe provocări atât părinților, cât si copiilor. Copilăria actuală nu mai seamănă cu cea de acum 20 de ani; copiii sunt puși  în situația de a învăța lecții dure despre emoțiile umane, iar părinții de azi trebuie să îi învețe lecții pe care părinții de acum 20 de ani nu le ofereau copiilor atât de des – lecții despre conflicte și despărțire.

Părinții trebuie să muncească tot mai mult și atunci timpul petrecut cu copiii este mai redus; adesea locuiesc departe de familia extinsă sau în  cartiere în care părinților le este teama să își lase copiii să se joace pe stradă sau să viziteze singuri un vecin. Din ce in ce mai mult, copiii petrec  ore întregi singuri, în fața televizorului sau calculatorului, ceea ce înseamnă ca nu se joacă cu alți copii.

Dar de-a lungul istoriei speciei umane, copiii au învățat  lecțiile emoționale si sociale de la părinți, rude, vecini sau în joacă, împreună cu ceilalți copii. Acum acest rol revine aproape în exclusivitate părinților.

Așa cum dezvoltarea unui copac este dependentă de calitatea solului, a aerului si a apei, tot aşa şi sănătatea emoțională a copilului este influențată de relația dintre părinți.

În acest context, cum se gestionează conflictele? Este mai bine ca părinții să nu se certe deloc în fața copilului? Dacă totuși exprimă nemulțumirile, cum pot face acest lucru, protejând în acelaşi timp copilul? Cum putem şti când conflictele au atins cote prea mari? Cum vorbim copilului despre separare şi divorț?  Este mai bine ca părinții sa rămână împreună doar de dragul copilului? Cum va accepta copilul un nou partener al părintelui? Cum poate fi copilul ajutat să îşi gestioneze temerile în aceste situații ?

Discuția va fi moderată de

Mihaela Chivu

Psiholog clinician, psihoterapeut

psiholog mihaela chivu

Mihaela este psiholog clinician, membru al Colegiului Psihologilor din România, având formare în Psihoterapii cognitive și comportamentale.

„Am ales psihologia deoarece am simțit că în acest domeniu îmi pot aduce contribuția personală și pot face diferența în viața celor din jur.” – Psihoterapeut Mihaela Chivu

  • Suento by Gram Bistro

  • 12 noiembrie 2019 | 19:00

    12 noiembrie 2019 | 19:00

  • București, Strada Toamnei 101

Înscrie-te la Randevu cu psihologul #44

IMPORTANT: Te rugăm să completezi toate câmpurile de mai sus pentru a te putea contacta în cazul apariției vreunei modificări.

Intrarea este liberă

Locurile sunt limitate

Evenimentul face parte din proiectul de psihoeducație „Randevu cu psihologul” prin care ne propunem să susținem oamenii să descopere mai multe despre domeniul psihologiei și psihoterapiei.