Constelațiile familiale

Ce sunt constelaţiile familiale?

Constelațiile familiale sunt o metodă terapeutică ce poate fi realizată atât în grup, cât și individual, unde, alături de un terapeut specializat:

 • îţi poţi îmbunătăţii relaţiile cu familia, partenerul de cuplu, prietenii etc;
 • vei descoperi care sunt dinamicile și pattern-urile inconștiente și distructive ce sunt o piedică în dezvoltarea ta;
 • vei transforma dinamicile și pattern-urile inconștiente și distructive într-o resursă pe care o vei folosi în evoluţia ta;
 • vei învăţa cum să ai mai mult control asupra vieții tale, luând propriile decizii, independent de istoria familiei tale;
 • vei învăţa cum să construiești relații mai sănătoase și mai satisfăcătoare cu ceilalți, astfel încât să fii mai fericit (ă);
 • îţi vei întări capacitatea de a răspunde provocărilor.

Conform teoriei din spatele acestei metode, există anumite dinamici și pattern-uri psihologice inconștiente, provenite din familie și transmise de la o generație la alta. Acestea pot avea o influență puternică asupra prezentului tău, manifestându-se de exemplu prin anumite credințe despre lumea din jur sau prin imaginea pe care o ai despre propria persoană,. Aceste dinamici, deși inconștiente, pot da naștere unor conflicte interioare sau cu cei din jur, te pot face nefericit (ă) ori nesatisfăcut (ă) sau te pot limita, nepermițându-ți să te dezvolți la adevăratul tău potențial.

Multe dinamici și pattern-uri moștenite din familie pot fi avea un efect distructiv sau limitativ asupra ta în prezent. Mai mult, ele se pot extinde și în afara familiei, având efecte în toate planurile vieții. Prin constelaţiile familiale, acestea pot fi aduse la suprafaţă, pot fi conștientizate, înțelese și acceptate, permițându-ți să le depășești și să trăiești propria ta viață, independent de istoria familiei tale.

Când să apelezi la constelaţiile familiale

Denumirea de constelații familiale nu are o însemnătate astrologică, ci se referă la faptul că individul este parte a unui sistem, a unui context mare (are o familie, grupuri de prieteni și colegi, aparține unei comunități). În acest sistem, persoana este influențată de ceilalți și, la rândul ei, îi influențează pe cei din jur.

Constelaţiile familiale sunt metodă terapeutică la care poţi apela atunci când vrei să cunoşti modul în care trecutul şi cei din jurul tău îţi influenţează propria viaţă, pentru a putea trăi cu adevărat liber, luând propriile decizii.

La ce să te aştepţi de la constelaţiile familiale

Constelații familiale pot fi explorate individual sau în grupuri.

În grup, după menţionarea problemei cu care te confrunţi şi răspunzând la câteva întrebări (fără a intra „în poveste”, vei alege persoanele din cadrul grupului care vor reprezenta membrii familiei, problema în sine sau componente conexe, cu scopul de a descoperi dinamica ascunse în spatele problemei.

Membrii grupului se vor conecta la ceea ce este cunoscut sub numele de „sufletul familiei” şi vor fi capabili să experimenteze senzaţii în organism sau sentimente faţă de ceilalţi membrii ai „familiei” şi vor scoate la lumina ceea ce nu este cunoscut.

Într-un mod remarcabil adevărata poveste a familiei este văzută clar pentru prima dată iar procesul de vindecare poate începe.

În constelaţiile familiale individuale, facilitatorul foloseşte pentru reprezentări diferite obiecte (păpuşi, figurine, obiecte de decor, etc). Doar tu și facilitatorul veţi explora dinamica ascunsă în spatele problemei într – un mod complet diferit, ceea ce creează o schimbare puternică în interiorul tău.

Beneficiile constelaţiilor familiale

Constelaţiile familiale te ajută:

 • Să aduci la suprafață conținuturi inconștiente și să descoperi modul în care acestea îți cauzează probleme ori suferință în momentul de față;
 • Să îmbunătățești relația cu partenerul/partenerul de viață, copiii sau alte persoane importante din viața ta;
 • Să îți descoperi convingerile iraționale legate de bani și planul material și să îmbunătățești relația cu acestea;
 • Să depășești o situație sau o problemă dificilă din viața ta (depresie, anxietate, schimbarea unui loc de muncă, o despărțire etc.);
 • Să îți înțelegi și accepți emoțiile și sentimentele, să înveți să le exprimi sănătos și asertiv;
 • Să descoperi cauza stresului și să înveți să îl gestionezi mai bine;
 • Să descoperi cauza unor dureri sau suferințe fizice, care nu au putut fi explicate medical;
 • Să depășești obstacolele care stau între tine și obiectivele tale personale, astfel încât să ți le îndeplinești;
 • Să abordezi probleme personale sau profesionale majore cărora nu ai reușit să le găsești o soluție până acum.