• randevu cu psihologul

Eu sau relația

„Vreau să fiu eu însumi/însămi în relație, dar simt că voi pierde relația dacă voi fi așa.”

„Nu pot să fiu tristă/furioasă acum, partenera/ul meu are nevoie de mine.”

„Mă simt vinovat/ă pentru că am îndrăznit să-mi spun opinia, iar prietenii mei nu mai vorbesc cu mine acum.”

Sunt foarte multe situații în care suntem puși să alegem între a fi noi înșine și a menține armonia din relațiile cu ceilalți (partener/ă, prieteni, familie). În spatele acestor alegeri pe care le facem zilnic, atunci când nu mai vrem să simțim o anumită emoție, când ne schimbăm părerea ca să fie în acord cu cei din jur sau când decidem să fim noi indiferent de consecințe, se află un set de nevoi pe care adesea nu le conștientizăm. Gabor Mate vorbește despre două nevoi fundamentale, de bază, cu care fiecare dintre noi ne naștem: nevoia de atașament și nevoia de autenticitate.

Nevoia de atașament se referă la necesitatea unei conexiuni cu altă ființă umană (în special cu mama), la nevoia de contact, de a ne simți iubiți, protejați și că aparținem cuiva. Autenticitatea ține de a fi în contact cu corpul nostru, cu emoțiile și gândurile noastre și cu nevoia de a ne exprima în modul nostru unic de a fi.

Ambele nevoi sunt importante și contribuie la supraviețuirea noastră, însă ce putem observa în jurul nostru este că în majoritatea cazurilor focusul nostru este mai degrabă extern, către ce are nevoie celălalt (ca să putem păstra contactul cu ei și relația în care ne simțim valorizați sau chiar iubiți) decât intern (pe noi înșine, pe nevoile noastre).

Vă aștept marți să discutăm despre cum ne-au fost satisfăcute aceste nevoi când eram mici și cum acestea ne-au impactat relaționarea cu noi înșine și cu ceilalți de-a lungul vieții.

Discuția va fi moderată de

Irina Chirulescu

Psiholog

irina chirulescu

Eu sunt Irina Chirulescu, licențiată în psihologie și psihoterapeut în formare în psihoterapia traumei. Simt că psihologia m-a ajutat să mă reîntregesc și zi de zi îmi hrănește curiozitatea legată de complexitatea naturii umane. Îmi doresc să îți fiu alături în procesul descoperii de sine și să te ghidez în găsirea soluțiilor potrivite pentru tine.

  • Suento by Gram Bistro

  • 9 iulie 2019 | 19:00

    9 iulie 2019 | 19:00

  • București, Strada Toamnei 101

Toate locurile au fost ocupate

Vă așteptăm la următoarea ediție

Intrarea este liberă

Locurile sunt limitate

Evenimentul face parte din proiectul de psihoeducație „Randevu cu psihologul” prin care ne propunem să susținem oamenii să descopere mai multe despre domeniul psihologiei și psihoterapiei.