Monica David

Numele meu este Monica David şi am ales domeniul psihologiei pentru că iubesc oamenii. Misiunea mea este să ajut oamenii să se cunoască mai bine, să-şi valorifice mai bine resursele interioare şi să ajungă la un echilibru în viaţa lor. Sunt psihoterapeut sistemic şi de orientare cognitiv-comportamentală de 13 ani, membru al Asociaţiei de Hipnoterapie şi Psihoterapie cognitiv-comportamentală şi al Colegiului Psihologilor din România, iar în prezent sunt în curs de formare în analiza tranzacţională.

De când am descoperit psihologia, mi-am dorit foarte mult să mă formez ca şi psihoterapeut. Încă de la început mi-am dorit să lucrez cu oamenii şi să-i sprijin în demersul lor în a se descoperi pe sine. În perioada facultăţii am intrat în contact cu psihoterapia cognitiv-comportamentală şi mi s-a părut un instrument de lucru foarte eficient şi rapid. Am considerat terapia cognitiv-comportamentală ca fiind o modalitate de a-mi atinge visul, acela de a lucra cu oamenii.

Primul an de practică terapeutică a reprezentat o provocare pentru mine, iniţial mă pregăteam pentru fiecare întâlnire cu clientul stabilind o serie de strategii şi tehnici de intervenţie. Pas cu pas, am înţeles că fiecare persoană cu care interacţionam se manifestă diferit la ceea ce planificăm eu în prealabil. Am realizat că am nevoie de o psihoterapie pentru fiecare tip de client cu care intram în contact. Pasiunea pentru oameni şi dorinţa de a le fi alături în demersul lor, m-au determinat să optez pentru mai multe forme de psihoterapie. Ulterior am intrat în contact cu terapia sistemică, terapia narativă şi cu analiza tranzacţională. Prin urmare, cunoaşterea, creativitatea, spontaneitatea şi autenticitatea au reprezentat cheia pentru fiecare terapie. Am mai învăţat că oamenii se conectează la ceea ce sunt ca om, că interesul, căldura şi empatia sunt instrumentele pe care le am la îndemână atunci când tehnicile nu funcţionează.

În ultimii ani prin intermediul workshopurilor şi grupurilor pe care le-am coordonat am avut ocazia să experimentez situaţii terapeutice de grup. Am citit şi am auzit de la colegi, formatori despre puterea pe care o are grupul asupra unei persoane, dar am înţeles-o cu adevărat abia când am fost implicată într-o situaţie de grup. Am fost surprinsă să constat că oamenii ajung să se atragă pe anumite considerente comune ce-i ajuta să-şi transpună situaţiile de viaţă şi să le lucreze în mod activ. Spre deosebire de terapia individuală, în cea de grup membrii acestuia ajung să se unească, să se susţină reciproc şi să împărtăşească despre sine având în jurul lor o multitudine de oglinzi.

Consider că fiecare viitor terapeut, înainte de a-şi alege drumul, are nevoie să intre în contact cu cât mai multe forme de psihoterapie. Să-şi aleagă drumul, în funcţie de ceea ce simte că-l împlineşte şi-l defineşte ca şi persoana. Valorile formei de terapie să coincidă cu propriul său sistem de valori. Un terapeut care nu crede în terapia pe care o practică este ca un copac fără rădăcini.