• randevu cu psihologul

Care pe care

Ne naștem în relație, ne dezvoltăm în relație și tot în relație descoperim cine suntem.

A fi în relație reprezintă un imperativ biologic uman care se manifestă din prima clipă a existenței noastre, iar nevoia noastră de a ne atașa ne direcționează comportamentul din clipa nașterii și până închidem ochii și, mai mult decât atât, ne modelează identitatea și determină ceea ce realizăm pe parcursul existenței noastre. Toate acestea într-o configurație de relații bazate pe atașament, în care noi existăm, creștem, ne adaptăm și dezvoltăm.

O relație implică un ”celălalt”, reciproc implicat, o prezență activă a unei alte persoane, sensibilă și acordată la nevoile noastre relaționale și care să poată răspunde acestora astfel încât ele să fie suficient de împlinite.

Ce ne furnizează, așadar, relațiile noastre? Oportunitățile de a ne împlini nevoile, energia care susține capacitatea de a fi expansivi, creativi și în intimitate. Și, când în relațiile în care ne implicăm, nevoile ne sunt frustrate, experimentăm o profundă nesiguranță și un disconfort emoțional emoțional semnificativ, la care ne adaptăm prin dezvoltarea unor stiluri de atașament sau tipare care compensează acest disconfort.

Elementele psihologice esențiale care cresc calitatea vieții, care sunt pozitiv relaționate cu longevitatea și care facilitează dezvoltarea unui sentiment pozitiv de sine în relație sunt nevoile relaționale.

Aproape în fiecare zi, fiecare dintre noi pornește la luptă. Experiențele pe care fiecare dintre noi le avem în contextul nostru de viață sunt tot atâția stimuli cărora să le răaspundem, iar aceasta consumă energie fizică și psihică.

De aceea, fiecare dintre noi are nevoie de un acasă, de o bază sigură, la care să ne întoarcem nu doar să ne reumplem rezervorul, dar și să împărtășim semnificațiile personale și rezultatele acestor experiențe, fiind acceptați, protejați și validați.

Dinamicile noastre relaționale se manifestă în funcție de aceste nevoi, nu întotdeauna conștientizate, dar de înțelegerea cărora depinde parcursul nostru de dezvoltare individuală și relațională.

Te invităm marți, 16 iulie, la ora 19:00 la un dialog despre tema dependenței relaționale.

Discuția va fi moderată de

Alina Popescu

Psiholog

alina popescu

Alina este masterand Psihotraumatologie și Asistare Psihologică, psiholog clinician sub supervizare și psihoterapeut în formare.

„Am devenit psiholog după ce am descoperit fascinația pe care o am pentru oameni și poveștile lor de viață și îmi doresc să îi ajut să descopere resursele personale care îi pot ajuta să aibă relații sănătoase cu ei înșiși și cu ceilalți.” – Alina Popescu

  • Suento by Gram Bistro

  • 16 iulie 2019 | 19:00

    16 iulie 2019 | 19:00

  • București, Strada Toamnei 101

Înscrie-te la Randevu cu psihologul #29

Intrarea este liberă

Locurile sunt limitate

Evenimentul face parte din proiectul de psihoeducație „Randevu cu psihologul” prin care ne propunem să susținem oamenii să descopere mai multe despre domeniul psihologiei și psihoterapiei.